Tamam E Öğrenme Zamanı Ama Nasıl Olmalı?

Tamam E Öğrenme Zamanı Ama Nasıl Olmalı?

Bildiğiniz üzere dün Instagramda “online eğitim mi?” “sınıf eğitimi mi?” şeklinde bir anket yaptık.  Çıkan sonuç açıkçası beni fazla şaşırtmadı: %75 ile sınıf eğitimi, ankete imzasını attı.

Yıllardır üzerinde çok tartışılan bir konudur. Uzaktan eğitimlerin (online eğitimlerin) etkinliği, verimliliği vs. Hatta bir efsane olarak uzaktan eğitimlerinin sınıf eğitimlerini ortadan kaldıracağı düşüncesi vardır ama ben bunun doğru olmadığını ve gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Bunun yerine harmanlanmış öğrenme ya da başka bir adıyla karma öğrenme  (blended learning) gelişim dünyasında yer almıştır, almaya da devam edecektir. Nedir bu karma ya da harmanlanmış öğrenme: Dijital öğrenme teknolojileri ve geleneksel yüz yüze öğrenmeyi ortak kullanmak diye ifade edebiliriz. Danışmanlık yaptığım firmalarıma, meslektaşlarıma ya da kurumsal akademi yetkililerine karma öğrenmeyi sıklıkla tavsiye ederim. Ama bu yazımda “bu konuda nasıl ilerleyebiliriz neler yapabiliriz? “ sorularına cevap vermeyeceğim. Belki bir sonraki yazımdaJ

Çünkü bugün, bu ortamda, bu şartlarda konuşmamız gereken: uzaktan eğitim. Yani, mobil öğrenme, çevrim içi sınıflar, sosyal ağlar yani e-öğrenme. Virüs nedeni ile birçok şirket ya da meslektaşım e-öğrenmeye ağırlık vermek durumunda kaldı. Haklılar da. Ama atlamamamız gereken bir konu var: Daha etkin, daha verimli bir e-öğrenmeyi nasıl gerçekleştirebiliriz?

Bu sorunun cevabını kısa ve öz tüyolarla vermeye çalışacağım.

Öncellikle, içeriğimizi oluştururken yetişkin öğrenme prensiplerini unutmayalım.

Yetişkin nasıl öğrenmek ister?

Programın amacını ve hedeflerini bilmek,

Öğrenme ihtiyacı hissetmek,

Bu bana ne katıyor? Sorusuna cevap bulmak

Öğrenme sürecine katılmak

Geribildirim İSTER.

Dolayısıyla, içeriklerinizde lütfen bu soruların cevapları olsun.

E-öğrenme sürecinde özellikle üzerinde durduğum bir konu da doğru içerik. Yani paylaştığınız bilgiler kullanıcı için doğru, uygun, YETERLİ ve İLGİ ÇEKİCİ mi?

Başka??

Doğru ve etkin etkileşimi sağlayabildiniz mi?

Vee…

İyi bir kullanıcı deneyimi oluşturabildiniz mi?

Eğer oluşturduğunuz gelişim programınızda; içerik eksik, sıkıcı ise, kullanıcının ihtiyacına cevap vermiyorsa, ekranlar uzun uzun metinlerden oluşuyorsa ya da çok hareketli, çok janjanlı ise, etkileşim yok ise lütfen bir kez daha düşünün, bu programı çalışanlarınızla paylaşıp paylaşmamayı.

Eğitim havuzlarımızı bir sürü gereksiz eğitimlerle doldurup, eğitim zehirlemesi yaşatmayalım, yaşamayalım.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir